lauantai 19. toukokuuta 2012

Verkostoanalyysiä televisiossa

Viime viikolla esitetyssä Spotlight-ohjelmassa (nähtävissä Yle-Areenassa kuukauden ajan) käsiteltiin suomalaisten poliitikkavaikuttajien kytköksiä äärijärjestöihin (Kuva 1). Ohjelmassa olivat esillä etenkin Perussuomalaispoliitikkojen kytkökset Finnish Defence League:en (FDL), joka on English Defence League:n (EDL) suomalainen alijärjestö. Ohjelma on osa juttusarjaa, joka käsittelee islaminvastaisten järjestöjen toimintaa, jota Spotlight:n lisäksi tekemässä on myös Silminnäkijä. Aihe on tällä hetkellä ajankohtainen ja keskustelua herättävä.

Spotlight on tutkivan journalismin ajankohtaisohjelma, jota lähetetään Yle Fem -kanavalla torstaisin. (Kuva 1) 
Ohjelmassa tietoa Perussuomalaispoliitikkojen ja FDL:n yhteyksistä etsittiin erityisesti Internetistä kerättyjen tietojen avulla. Etenkin Facebook:sta kerätyt tiedot olivat keskeisessä osassa, mutta Perussuomalaisia FDL:ään liittävää materiaalia kerättiin myös blogeista ja muista Internetlähteistä.

Olin mukana ohjelman tekemisessä toteuttaen ohjelmassa nähtävät verkostovisualisointigrafiikat. Visualisoinnit on toteutettu Gephi-ohjelmistolla ja data niihin on kerätty Facebook:sta. Toteutettuja verkostoja käytettin itse ohjelmassa lähinnä inserttigrafiikkana (Kuva 2), mutta niitä hyödynnettiin intensiivisesti ohjelmanteon aikana. Verkostoanalyysejä tulkitsemalla oli mahdollista nähdä kuinka keskenään verkostoitunut tutkittava joukko Facebook:ssa oli. Verkostoanalyysin voima sosiaalisten suhteiden tulkitsemisessa on vahva.

Verkostoanalyysia käytettiin ohjelmassa taustagrafiikkana. Televisiossa monimutkaisten verkostojen yksityiskohtainen käsitteleminen olisikin vaikeaa. (Kuva 2) 
Tämä on ensimmäisiä kertoja kun suomalaisen televisio-ohjelman toteutuksessa on käytetty  verkostoanalyysiä (kuulen mielelläni jos vastaavanlaisia toteutuksia on ollut aiemmin). Kiitos tästä kuuluu Marko Hietikolle, joka rohkeasti lähti asiaa viemään eteenpäin ja oli kiinnostunut tekemään yhteistyötä eri osaajien kanssa.

Teknisesti taustatyö tehtiin jo mainitulla Gephi-ohjelmistolla (Kuva 3), jonka käyttöä Facebook-verkostojen toteuttamisessa on kuvattu aikaisemmassa viestissä: "Facebook-verkostojen visualisointi". Gephi:stä TV-ruudulle visualisoinnit vietiin kuvan- ja ruudunkaappausohjelmistojen avulla. Esimerkiksi Silverback-ohjelmisto osoittautui tässä loistavaksi työkaluksi. Lopullinen stilisointi, kuten Spotlight:n graafisen ilmeen lisääminen, työstettiin yhteistyössä graafikon kanssa.

Verkostovisualisoinnista voitiin nähdä kuinka keskenään verkostoitunut tutkimuksen alla oleva joukko ihmisiä Facebook:ssa oli. Ohjelmassa käsitellyt henkilöt merkitty punaisella. (Kuva 3)
Olisi mielenkiintoista antaa ohjelman tekoa varten kerätty raakadata ja toteutetut visualisoinnit laajemminkin jakoon, mutta yksityisyyteen ja muihin tekijöihin liittyvistä syistä tämä ei ainakaan nyt ole mahdollista.

3 kommenttia:

  1. Mahtavaa työtä, Teemo! Ja kiitokset Silverback-vinkistä, otin testiin.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia ja tosiaan on kyllä ohjelma paikallaan tuo Silverback siihen mihin se on tarkoitettu ja vieläpä jopa ilmainen :)

    VastaaPoista
  3. Näköjään vain 30:n päivän Trial versio on ilmainen.

    VastaaPoista