keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Kuka minä olen? @TuomasEnbuske

Moro,
Olen @TuomasEnbuske, 3kk nuori, suomalainen Twitter-ilmiö. Synnyin 24. marraskuuta vuonna 2011. Olin synnyttyäni heti virkeä lapsi. Opin nopeasti puhumaan säästellen käyttäen maksimissaan 140 merkkiä per viesti. Jakamiani viestejä ryhdyttiin heti seuraamaan laajoin joukoin. Villitsin ihmisiä provokatiivisilla heitoillani, joissa panostin enemmän määrään kuin laatuun. Otin tarkoituksella kantaa herkkiinkin aiheisiin, joihin pyrin useimmiten löytämään mahdollisimman yksioikoisen ja kärjistetyn ratkaisun...kuten netissä on tapana.
Suurin paheeni on Twitter-seuraajamääräni seuraaminen.

@TuomasEnbuske on Twitterin suurkuluttaja. Liittymisestään hän on ehtinyt kolmen kuukauden aikana vihastuttaa ja rakastuttaa seuraajiaan sekä hieman muitakin 2158 tweetin verran ja kerännyt näillä 7116 seuraajaa (tilanne 22.2.2012 klo 10:40). Lyhyellä matematiikalla tämä tekee päivässä ~20 tweettiä ja ~80 uutta seuraajaa. Suomalaisilla mittareilla määrät ovat jos eivät aivan ainutlaatuisia niin ainakin harvinaislaatuisia. Twitterin suosituimmaksi suomalaiseksi hänellä on vielä matkaa, mutta sanotaanko, että matka on alkanut.

Twitter-meemi @TuomasEnbuske:n rooli on ollut tarjota vaihtoehtoinen, provokatiivinen ja kärjistävä näkökulma maailman ja etenkin suomalaisiin tapahtumiin. Parhaimmillaan @TuomasEnbusken oivaltava logiikka toimii kuin Fingerpori (parhaimmillaan), mutta toisinaan eräät närkästyvät liian yksioikoisiksi mieltämistään sutkautuksista. Heitot uppoavat kuitenkin suomalaiseen Twitter-kansaan siinä määrin, että seuraajamäärä on marraskuusta lähtien kasvanut räjähdysmäisen tasaisesti.

@TuomasEnbuske pitää Twitterissä yllä väritettyä linjaa, jonka lähtökohtainen tarkoitus on enimmäkseen hämmentää ihmisiä ja herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan. @TuomasEnbuske tweettaa kuin 50-vuotias hämeenkyröläismies ensireaktiossa: "minun mielipiteeni on oikea ja pidän siitä kiinni vaikka olisin väärässä". @TuomasEnbusken Twitter-agenda ei piile arvostuksen keräämisessä yksittäisillä viesteillä kuten asialinjaa ylläpitävillä tweettaajilla vaan kumpuaa enemmän yleisemmästä häiriön aiheuttamisen tarpeesta, jonka apuvälineeksi hän on Twitterin valjastanut. Yksinkertaisena analyysina voidaan heittää, että entinen rääväsuu, joka on sittemmin muokannut imagonsa asiallisempaan linjaan, on löytänyt vastikkeettoman kanavan ilmaista kapinankaipuista sielumaan.

Minua kiinnosti mitä @TuomasEnbuske sitten itse hakee Twitteristä. Lyhyessä ajassa yli 7000 tavallista Twitter-tallaajaa seuraajikseen haalinut @TuomasEnbuske on samassa ajassa itse klikannut seuraukseen ~300 tiliä. Keitä nämä ovat? Edustavatko he enemmän asialinjaa vai onko @TuomasEnbuske myös kiinnostunut provokaattoreista ja kansanmiehistä, jonkalaiseksi hän on itsensä Twitterissä lanseerannut.

Kuvassa 1 nähdään Twitter-tilien, joita @TuomasEnbuske seuraa, verkosto. Verkostosta voidaan lukea, että @TuomasEnbuske hakee Twitteristä täysin päinvastaista sanomaa kuin mitä hän itse tarjoaa vastineeksi. Hän haluaa selkeästi rinnastua seuraamisellaan valtaeliittiin ja päätöksentekijöihin. Seuratuista tileistä mainittakoon sellaiset anarkistit ja ihmiskunnan pahat pojat kuten Peter Vesterbacka, Mikael Jungner, Alexander Stubb, Bill Gates ja Stephen Elop. Ei todellakaan hahmoja, jotka voidaan mieltää kapinallisiksi rääväsuiksi vaan päinvastoin verkosto on pullollaan Twitter-tilejä, jotka edustavat menestystä ja valtaa joko suomalaisittain tai kansainvälisesti.

@TuomasEnbuske seuraa Twitterissä lähinnä toistensa kanssa verkostonutta valtaeliittiä, joka ei tarjoa juurikaan vaihtoehtoa vallitsevalle Status Quo:lle. Klikkaa suuremmaksi. (Kuva 1)
Huomionarvoista @TuomasEnbuske:n seuraamien henkilöiden verkostossa on myös verkoston tiheys. Mikään ryhmä ei erottaudu erilleen verkostossa esiintyvästä kansakunnan kermasta vaan kaikki seuraavat sopusointuisasti keskenään toisiaan. Tämä kertoo juuri siitä, että @TuomasEnbuske:n seuraamien henkilöiden joukossa ei esiinny sitä ns. vaihtoehtoista kapinalinjaa edustavia henkilöitä, jonkalaiseksi hän on itsensä Twitterissä profiloinut.

Kuka minä olen? Olen @TuomasEnbuske. Tarjoan seuraajilleni äänitorven itsenäisyyspäivän vastaanoton kuokkavierasjuhlista, mutta olen itse turvallisesti linnan seinien sisäpuolella katkarapulautasten ääressä.

Ps. olen tässä viestissä ottanut vapauden oikoa mutkia, koska näin on netissä tapana. Mielipiteet ja johtopäätökset ovat omiani, mutta en kanna niistä vastuuta vaan syytän sananvapautta ja Internettiä sen välineenä kaikesta. Lisäksi oma motivaationi on tietenkin vain saada lisää Twitter-seuraajia ja/tai päästä Tuomaksen kanssa seurapiireihin oluelle.

Ps2. Verkosto on toteutettu Gephillä ja verkostosta on rajattu pois solmut joiden astesumma on pienempi kuin 26. Värikoodaus on tehty Modularity-tunnusluvun perusteella. Verkoston ladonta on tehty ForceAtlas2 algoritmilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti