perjantai 20. tammikuuta 2012

Brennpunkt ja tapaus Breivik datajournalismin näkökulmasta

Norjan yleisradioyhtiön tutkivan journalismin ohjelma Brennpunkt (vrt. MOT) on tuottanut datajournalismin keinoja hyväksikäyttäen jutun Anders Breivikin yhteyksistä muihin radikaaleja ajatuksia omiiviin toimijoihin. Breivik nousi viime kesänä maailman tietoisuuteen Norjan terrori-iskujen yhteydessä, jotka hän toteutti Oslossa ja Utøyan saarella.

Breivik oli kuitenkin aktiivinen toimija radikaaleja ajatuksia omaavien piirien keskuudessa jo tätä aiemmin. Hän välitti mm. manifestiaan Internetissä ja yhteyksiä on käsittääkseni löydetty esimerkiksi Suomen Sisuun (Kuva 1). Ohjelman teossa on hyödynnetty erilaisia datajournalismin keinoja ja aineistona on käytetty mm. Breivikin lähettämiä sähköposteja sekä Facebook:sta ryömittyä tietoa koskien henkilöitä ja sivuja, joissa Breivik on toiminut. Jutun ympärille on myös luotu nettiin sisältöä kuten Broderskapet-sivusto, jossa on mahdollista mm. selata "veljeskuntaan" kuuluvia henkilöitä.

Verkostovisualisointien avulla on mahdollista löytää yhteyksiä toimijoiden välillä, jotka muuten jäisivät huomaamatta. Lähde NRK/YLE. (Kuva 1)
Olen matkaamassa tulevana maanantaina (23.1.) FST:n SpotLight-ohjelman tuotantotiimin kanssa Osloon NRK:n tiloihin tapaamaan ohjelman tekijöitä. Tarkoitus on muodostaa keskusteluyhteys heidän kanssaan ja ammentaa oppia kokemuksista sekä jos vain mahdollista tarjota heille jotain siitä mitä me teemme täällä Suomessa.

Erityisen kiinnostavaa on päästä keskustelemaan miten he ovat hyödyntäneet normaalien journalististen käytäntöjen mukaisesti kerättyä tietoa yhteen datajournalismin keinojen kanssa. Kiinnostavaa on myös miten datajournalismin avulla kerätty tieto ja siitä ammennettu informaatio on puettu TV-ohjelmalle ja journalismille yleensäkin vaadittavaan tarinan muotoon, joka on kuluttajalle ymmärrettävä. On hyvin tavallista, että ihmiset, jotka osaavat kaivaa tietoa esille eivät ole esimerkiksi journalistisesti riittävän osaavia, vaan jotta kerätty tieto näyttäytyy katsojalle kiinnostavana vaaditaan eri osaajien yhteistyötä. Edellä kuvattu on ilmeistä, mutta vakiintuneita käytäntöjä tämän toteutumiseen ei ole olemassa tai ainakaan niitä ei osata hyödyntää.

Odotan matkalta todella paljon. Esimerkiksi kiinnostavia keskusteluja ja ajatusten vaihtoa siitä missä kulkee raja datan visualisoinnin, datajournalismin, journalismin ja toisaalta sen välillä mikä on kuluttajalle lopulta mielenkiintoista. Tarinan kerronta, verkostovisualisoinnit ja datajournalismi; matkassa yhdistyvät monet kiinnostavat ja erittäin ajankohtaiset asiat, jotka tulevat mielestäni olemaan tulevaisuudessa enenevässä määrin arkipäivää journalistisessä työssä.

Pyrin raportoimaan matkan tapahtumista ja annista myöhemmin tässä blogissa.

Ps. Mikäli olet kiinnostunut datajournalismista katso Tampereen teknillisen yliopiston järjestämä opintojakso Datajournalismi 2012 tai Otavan Opiston järjestämä kurssi Datajournalismin verkkokurssi).
Ps2. Kiitos YLE:lle ja asiaankuuluville henkilöille tästä mahdollisuudesta!

2 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa! Kuulin itse tästä hankkeesta Ruotsin SVT:n Uppdrag Granskningin kautta. Kysy miten he ovat keränneet datansa. Olen itse yrittänyt tehdä vähän samankaltaisia juttuja (ks. http://dataist.wordpress.com/2011/07/31/the-finnish-immigration-critics-blog-network/) mutta en löytänyt ihan tyydyttäviä työkaluja.

    VastaaPoista
  2. Moro Jens,

    tosiaan kävin paikan päällä jo tuossa toissapäivänä maanantaina, mutta tuli kyllä parhaan mukaan yritettyä selvittää miten etenkin tuo Facebook-datan ryömintä oli toteutettu. Etenkin siksi koska tein itse sitä tuossa muutama viikko sitten erään case:n yhteydessä enkä silloin löytänyt sen toteuttamiseen mitään hyvää defacto-ratkaisua.

    Oikeastaan mitään uutta ei kuitenkaan tullut esille. Facebook-kavereiden ryömintä oli toteutettu hyvin pitkälle samoilla keinoilla kuin millä ratkaisumallilla itsekin olin toiminut eli "käsipelillä" ruudulta raapien. Muuten he ovat hankkineet tietonsa hyvin perinteisistä lähteistä kuten mm. eri valtion virastoista. Tämä Breivik-juttu oli ainoa, joka tuli esille, jossa he ovat käyttäneet SoMe:a lähteenä.

    Vaikutatko muuten fyysisesti missä päin? Olen (kateellisenakin) :) seurannut noita viime aikoina julkaisemisia juttuja ja teit YLE:lle myös tuon vaalien toisenkierroksen datan koonti -jutun. Olisi mielenkiintoista vaihtaa ajatuksia joskus datajournalismiin liittyvien asioiden liittyen. Voisi olla hedelmällistä tehdä jossain jutuissa yhteistyötäkin mahdollisesti.

    Itse työskentelen siis YLE:llä Pasilassa svenska.yle.fi:llä.

    VastaaPoista