Tiimimme kuuluu kaksi tuottajaa (Juho Salminen ja Mika Pippuri), kolme graafikkoa (Juha Rissanen, Stina Tuominen ja kolmas vielä vielä nimeämätön henkilö) sekä yksi toimittaja/datajournalisti eli allekirjoittanut. Toimintamme on orientoitumisviikon jälkeen tällä viikolla pyörähtänyt käyntiin ihan juttujenkin toimesta ja olemmekin ehtineet olemaan mukana yhteensä viiden eri julkaistun jutun teossa. Yhtenä tavoitteenamme on avata prosessejamme mahdollisimman paljon niin sisäisesti kuin talon ulkopuolellekin ja tässä kuvaus eräästä jutusta, jolle oli ominaista etenkin eläminen ajassa.
Perjantaiaamuna Yle Uutiset uutisoi, että brittiläinen professori Nick Trefethen oli kehittänyt uuden laskukaavan laajalti painonhallinnassa käytetyn painoindeksin laskemiseen. Verrattuna alkuperäiseen uusittu indeksi painottaa hieman eritavalla laskennassa käytettäviä ihmisen pituutta ja painoa. Alkuperäinen Adolphe Quetelet keskimä malli laskee painoindeksin niin, että paino jaetaan pituuden neliöllä:
paino (kg) / pituus (cm) * pituus (cm)
Trefethen:n kehittämässä mallissa paino kerrotaan 1,3:lla ja pituus korotetaan potenssiin 2,5. Kaava on siis muotoa:
1,3 * paino (kg) / pituus (cm) ^2,5
Toinen tuottajistamme Mika Pippuri keksi puolenpäivän aikaan, että voisimme pikaisesti kyhätä tähän uuteen malliin perustuvan laskentakoneen, jonka avulla lukijat voisivat nopeasti laskea oman "uuden" painoindeksinsä ja verrata sitä vanhaan. (Kuva 1)
Kuvankaappaus artikkeliin upotetusta painoindeksikoneesta. (Kuva 1) |
Tämänkaltaiset erikoistoteutukset viemme Yle Uutisten sivuille ns. ulkoisina upotuksina. Toteutuksien koodit sijoitamme erilliseen ympäristöön käyttämämme Escenic-järjestelmän ulkopuolelle ja tuomme ne Escenic:iin ulkoisena sisältötyyppinä. Ulkoinen sisältötyyppi määrittelee itselleen kolme resurssia:
- HTML tai PHP resurssi
- CSS-resurssi(t)
- JavaScript-resurssi(t)
Toimituksellisesti teimme vielä sellaisen päätöksen, että sijoimme painoindeksikoneen erilliseen artikkeliin sen sijaan, että olisimme päivittäneet sen osaksi aiheesta jo kirjoitettua artikkelia. Näin saimme toteutuksellemme paremman näkyyden, koska saavutimme paremmin myös ne käyttäjät, jotka olivat jo lukeneet alkuperäisen aamulla julkaistun jutun.
Painoindeksikone nousikin nopeasti sivuston luetuimmaksi jutuksi ja piti paikkansa aina siihen asti kun ehdin poistua toimistolta. Vertailuluku seuraavaksi luetuimpaan juttuun viimeisimmän tunnin aikajaksolla mitattuna oli sen suuntainen, että tämä painoindeksikoneemme oli n. kolme kertaa luetumpi kuin koko yle.fi-domainin seuraavaksi luetuin sivu.
Selkeimpänä kehitysideana tuli itselleni mieleen, että olisi ollut kätevää ja käyntimäärien kannalta positiivista jos painoindeksikoneen antaman tuloksen olisi voinut jakaa Facebook:ssa ja muissa palveluissa. Koimme kuitenkin, koska kello alkoi lähennellä iltapäivää, että on tärkeämpää saada toteutus vain mahdollisimman nopeasti julki. Seuraavalla kerralla kun prosessit ovat muutenkin suoraviivaistuneet varmaankin otamme myös tämän aspektin huomioon tämänkaltaisissa toteutuksissa.
Edit: Muokatta Stina Tuomisen nimi oikeaksi ja lisätty linkki JavaScript-koodiin, jonka pohjalta toteutusta lähdettiin tekemään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti