maanantai 2. helmikuuta 2015

NODA15 – Päällimmäiset tuntemukset

Viime viikonloppuna Norjan Ålensundissa pidettiin järjestyksessään toinen pohjoismainen datajournalismikonferenssi. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin Ruotsissa Tukholmassa, missä olin myös paikalla. Tässä päällimmäiset ajatukseni tämän vuoden meiningeistä. (Kuva 1)

Ålesundissa tapahtuma ei ainakaan jäänyt maisemista kiinni. (Kuva 1)

1. Suomalaisedustuksen kapeus

Verrattuna muihin pohjoismaihin ja etenkin Norjaan ja Ruotsiin suomalaisten edustus oli konferenssissa hävyttömän kapea. Suomalaisista mediayhtiöistä olivat paikalla HS ja Yle kun muut pohjoismaat edustivat valtamedioiden lisäksi myös maakuntatasolla. Tästä kertoo jo sekin, että konferenssi järjestettiin 40 000 asukkaan Ålesundissa. 

Tietenkään tekemisen tasoa ei voida pelkästään mitata konfferenssiosallistumisilla, mutta mielestäni tämä on hälyttävä merkki kun sama tilanne oli myös viime vuonna Ruotsissa.

2. Ei palkintoja Suomeen

Konferenssissa jaettiin pohjoismaiset datajournalismipalkinnot viime vuoden tapaan. Viime vuonna Suomesta ehdolla oli töitä Yleltä ja Helsingin Sanomilta ja voittokin yhdessä kategoriassa tuli HS:lle. Tänä vuonna ehdolle pääsi enää Helsingin Sanomat, mutta palkinnot kiersivät Suomen mennen Norjaan, Tanskaan ja Ruotsiin.

Pelkästään tästäkään ei dramaattisia johtopäätöksiä kannata vetää, mutta fiilis on, että viime vuoteen verrattuna myös tekemisen tasossa olemme jääneet pohjoismaisia kumppaneitamme jälkeen. Näkemykseni on, että Ruotsissa Suomi nähtiin vielä pohjoismaisella tasolla datajournalismin edelläkävijänä. Enää tästä ei ollut pelkoa.

3. Melkein 400 osallistujaa

Datajournalismista ei voida puhua pienen porukan puuhasteluna. Konfenressiin oli ilmoittautunut melkein 400 henkilöä siitäkin huolimatta, että tapahtuma järjetettiin kaikella kunnioituksella hieman vaikeiden kulkuyhteyksien päässä. Paikalla oli hyvin arvovaltainen puhujajoukko sekä akateeminen puoli. (Kuva 2)

Ja miksi puhuttaisiinkaan. NY Timesin viime vuoden top 20:sta luetuimmasta jutusta puolet oli datajuttuja. Sama trendi on nähtävissä Ylellä. Vuonna 2013 top 5:sta luetuimmasta kolme oli PlusDeskin tuotantoa. Vuonna 2014 sama lukema oli kaksi. Datajournalistiselle tekemiselle on tilausta.

Illallisella ei tyhjiä paikkoja ollut. (Kuva 2)

4.  Haasteet ovat yheiset

Suurista pieniin toimijoihin kaikilla tuntui olevan samat asiat mielessä. Miten voimme analysoida lukijoitamme paremmin? Miten käännämme huomiomme lukijamääristä vaikuttavuuteen? Mobiilikäytön kasvu ja sen vaikutukset verkon tekemiseen sekä datajournalismiin? Verkkovideon muoto? Mitä normaalin toimittajan pitäisi opiskella? Miten ottaa sosiaalinen media huomioon? Mikä tulee olemaan vanhan median rooli?

Kovin selkeitä vastauksia näihin kysymyksiin ei saatu, mutta on jotenkin lohduttavaa, että The Guardian kaikkine resursseineenkaan ei ole juurikaan pidemmällä esimerkiksi uutissovellusten sisäisessä analytiikassa.

5. NODA16 Helsingissä

Vuoden 2016 Nordic Datajournalism Conference järjestetään huhtikuun lopulla Helsingissä. Silloin viimeistään on suomalaisen median aika herätä muutokseen.

2 kommenttia:

  1. Hyvä yhteenveto Teemo! Nyt olisi aika alkaa miettiä vaikkapa uusia palkintokategorioita, jotta datajournalismin koko monipuolinen kuva tulisi ehkä paremmin esiin. Miten olisi esim. pienet toimitukset (alle 25 henkeä), mobiili datajournalismi tai vaikkapa ns. arkipäivän datajournalismin portfolio (10 juttua)? GEN:illä näitä on 9 ja muuten uusi kisa parhaillaan käynnissä. Viime vuonna mukana ei ollut yhtään suomalaista työtä, muualta yhteensä 520. Jo pelkästään osallistuminen toisi Suomen datajournalismille kv-näkyvyyttä. (https://www.globaleditorsnetwork.org/programmes/data-journalism-awards/.

    VastaaPoista