tiistai 7. elokuuta 2012

"Osaaja haussa, tiedätkö ketään?"

Ei ole ensimmäinen kerta kun minua lähestytään Yle:ssä datajournalismin saralla ja yhä useammin kyseeseen tulee osaajien suositteleminen. Motivaatio ja mielihalu olisi tietysti olla itse mukana toteuttamassa jokaista datajournalismi/visualisointiprojektia, mutta liian monet yhtäaikaiset projektit alkavat näkyä helposti myös työnjäljessä, joka on mielestäni tärkeää pitää korkeana.

Etenkin halu toteuttaa www-pohjaisia, interaktiivisia ja saavutettavia applikaatioita on suuri. Huomaan, että tarvittavia osaajia on vaikeaa löytää ja eikä sellaisten ehdottaminen myöskään minulle ole helppoa. Kirjoitin kuitenkin tänään sähköpostivastauksena hieman kattavamman ohjeistuksen datajournalismiosaajien löytämiseen, jonka voisin kuvitella helpottavan nykyisen suomalaisen datajournalismikentän havainnollistamista, joten jaan sen nyt näin suodatettuna ja siistittynä eteenpäin.Merkittävimpiä suomalaisia datajournalistisia tapahtumia, jotka toistuvat, ovat HSOpen ja Hacks & Hackers. Nämä tapahtumat toimivat hyvinä lähteinä osaavien ihmisten löytämiseen ja etenkin HSOpen:ssa näkee, että osaavia henkilöitä kyllä löytyy. Myös H&H-tapahtumaan osallistujat ovat datajournalistisestivalveutuneita ihmisiä, mutta H&H:ssa tunnelma on enemmän keskustelupainotteinen, kun taas HSOpen on enemmän workshop-henkinen.

Seuraava Hacks/Hackers Helsinki, jossa muuten olen myös itse paikalla puhumassa, järjestetään ensi viikon keskiviikkona 15.8. Tapahtuman Facebook-sivu, jossa lisätietoja, löytyy täältä:
https://www.facebook.com/events/390933390961199/

Hyviä osaajia on mahdollista pongata myös esimerkiksi Apps4Finland-kilpailuun osallistuneiden töiden tekijöiden joukosta:
- http://apps4finland.fi/kilpailutyot/kilpailutyot-2011/
- http://apps4finland.fi/kilpailutyot/kilpailutyot-2010/

Ja tosiaan jo mainitussakin HSOpen:ssa tämän osaamisalueen ammattilaisia käy ja HSNext-blogissa on esitelty tapahtumassa syntyneitä tuloksia, joten myös tätä voi pitää yhtenä osaajien löytymisen lähteenä:
http://blogit.hs.fi/hsnext/aihe/hs-open

Esimerkiksi viimeisimmän HSOpen:n tuotokset löytyvät tästä viestistä:
http://blogit.hs.fi/hsnext/tallaista-datajournalismia-syntyi-hs-open-5ssa.

Tosiaan itselleni tiettyjen henkilöiden suositteleminen on vaikeaa (ja näin julkisesti jopa epäreilua), mutta erinomaisia tyyppejä, jotka tekevät etenkin www:ssä toimivia toteutuksia ovat mm:
- Lauri Vanhala, joka on Suomen Kuvalehdelle tehnyt paljon hienoa jälkeä (http://wanhala.net/).
- Jens Finnäs, joka on varmasti yksi alan johtavista tekijöistä (http://jensfinnas.com/).
- Juuso Koponen, joka omaa etenkin hyvää graafista näkemystä (http://informaatiomuotoilu.fi/).Eli mikäli koet olevasi HTML5-osaaja ja olet kiinnostunut visualisointien tekemisestä Yle:ssä töitä olisi tarjolla. Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi minuun niin voin tarjota tarkempia yhteystietoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti